Wednesday, June 30, 2010

can't wait..huhu!!

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 10:17 PM 2 comments
my brother just hand me my flight itinery..huhu!! i just can't wait to get home..miss my home..miss my car..yeah2!!

lot of things are waiting for me..have to buy some stuff before going back to school..have to service my car since me and my friends are going to travel to paka, kak ted's hometown..kak ted will engage to his boyfriend..congratz kak ted..wish u happy happy day =)..hehe..

ok till next time..

yours truly,
dyawithluv

Monday, June 28, 2010

Bila Harus Memilih

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 2:00 AM 0 comments

saya suka apabila saya dapat sesuatu tapi sebelum dapat sesuatu saya harus memilih..oh itu saya tak suka..
bukankah senang kalau hanya punya satu..tapi sekarang ada lebih dari satu..macam mana nak pilih??

kalau keduanya hebat dan menarik??
kalau keduanya sangat charming??
tapi semua sudah ditentukan..yang pasti diakhirnya saya tetap akan sedih sebab satu terpaksa berundur..

ok yang satu tu pegi balik kampung dulu la ye..yang satu lagi tu boleh stay lagi..hihi..


atau

hehe..


yours truly,
dyawithluv

Sunday, June 27, 2010

Kawan Baik Saya Kawin~~~

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:38 AM 3 comments
kawan2 saya ramai yang da kawin tapi ni la kenduri kawin pertama yang saya hadiri..yang sebelum ni semuanya cuma mampu mengirim ucapan tahniah..saya sangat gembira..saya mendoakan kebahagian dan kesejahteraan rumah tangga kawan2 saya..




seminggu sebelum majlis saya da berada kat kampung kawan saya tu..kawan saya nama balkish..dia adalah classmate saya masa buat diploma dulu..sebenarnya da 2 minggu kot dia bergelar isteri tapi saya baru nak buat entry ni sebab saya tak tau macam mana nak mula menulis pasal wedding dia..hehe..yang saya tau dia da buat saya rasa macam nak kawin jugak..hihi!!



wedding tu sangat indah..balkish sangat cantik..dalam hati tetiba ada taman..haha!!
tak sabar rasanya nak tunggu wedding kawan2 baik saya yang lain..hehe..semestinya ianya juga akan menjadi sebuah majlis perkahwinan yang indah untuk diingati =)



untuk balkish & caen, saya doakan semoga kamu berdua bahagia dunia & akhirat ye..cepat2 dapat baby

yours truly,
dyawithluv

Saturday, June 19, 2010

selamat hari bapa abah..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 10:32 PM 0 comments

lahirnya seseorang itu adalah kerana adanya seorang insan yang bernama lelaki..dia adalah lelaki yang telah dengan sepenuh hati menerima tanggungjawab untuk memberi seluruh jiwa dan raganya untuk seorang wanita yang dicintainya dan juga untuk bukti cinta mereka..dan lelaki itu adalah insan yang bergelar bapa..

besar tanggungjawab yang dipikul oleh seorang bapa..selain menjaga kebajikan isteri dia juga wajib menyediakan segala keperluan insan2 yang dikenali sebagai anak..anak adalah permata hati ibu bapa..ibu bapa berkorban untuk kesenangan dan keselesaan anak2..sesusah mana pun ibu bapa itu pasti tidak mahu anak2 berasa kurang atau menghadapi masa susah..

justeru, sepertimana menghargai jasa ibu seorang bapa juga tidak dilupakan..20hb jun telah dimaktubkan sebagai hari bapa..suatu penghargaan buat mereka..

abah..itu yang saya panggil ayah saya..abah saya seorang guru tapi sekarang da pencen pun..dia jauh dimata saat ini tapi tetap dekat dan lekat dihati ini..setiap kali teringat dirinya saya mahu menitis air mata..terasa banyak dosa saya dengan abah..terasa berdosa..abah, maafkan ayak atas segala dosa ayak pada abah..terlalu banyak rasanya abah terasa hati dengan ayak tapi percayalah semua itu adalah bukan niat dan jiwa muda terlalu menguasai..maafkanlah~~~

kalau nak ikutkan terlalu banyak kenangan yang dilalui dengan abah..sejak kecil abahlah yang menemani kalau pergi kemana-mana..masa sekolah rendah abah yang hantar dan ambil..kalau nak apa2 tak pernah tak dapat..semua yang dihajati pasti akan diperolehi..

masih ingat lagi waktu darjah 1, kasut hilang kat sekolah sebab masa tu ada event kat dewan sekolah..kasut semua kena tinggal kat luar dalam barisan kelas masing2..dengan jayanya dan tak malunya telah menangis..sampai semua budak2 yang ada tengok slack je..ahh tak peduli..kasut hilang ni..takut kena marah lagi..pastu abah datang..tanya nape menangis..ada plak student2 abah kat situ..masuk dalam keta kena marah sebab menangis tanpa malu depan orang ramai..padan muka!!haha!!tu la nangis lagi..petangnya dapat kasut baru..kikiki!!!betapa kasih dan sayangnya seorang ayah..

masa sekolah menengah, form 3, ada perjumpaan ibu bapa dan guru student yang nak ambil pmr..tapi waktu ni abah tak dapat datang sebab abah ada hal lain yang tak dapat dielakkan..menangis seyhh..haha..tengok parents orang lain datang..pastu plak abah tak pernah gagal untuk datang event yang macam ni..sedih..first time tu..balik rumah je terus gi nangis kat cik pastu abah kata lain kali abah mesti pergi..kali ni memang betul2 ada urusan yang tak dapat dielakkan..pastu da ok..hehe..

dulu waktu kecik2 abah selalu bawa aku dan adik g sungai..hobi abah adalah menjala ikan..selalu abah gi jala ikan aku dan adik akan main2 kat tepi sungai..haha..seronoknya..main2 sampai basah..abah dapat banyak ikan..selalunya ikan yang kecik2..boleh makan tanpa buang tulang..my favourite..huhu!!sampai rumah cik akan goreng ikan tu..pastu makan cam tu je..lagi best kalau makan dengan nasi..bestnye2!!andai saja dapat aku ulang waktu tu..seronoknya..

memang diakui abah sangat garang..tahap kegarangan abah memang diakui menakutkan..tapi setiap bapa pun macam tu..abah dah berjaya mendidik anak2..kami semua berjaya..walau ada saja pantang dan halangan tapi itu semua hanyalah kerana kasih sayangnya..kalau boleh abah mahu anak2 di depan matanya selalu..tapi kalau berjaya kita mesti berkorban..pengorbanan itu membuahkan hasil..percayalah bahawa kerana kasih sayang abah kita adalah kita hari ini..

kadang2 kita rasa tak puas hati..ada saja yang tidak kena sebab kemahuan kita tak dituruti..kadang2 kita salahkan orang lain kerana kegagalan kita tapi kita tak pernah sedar bahawa hidup kita dilingkungi qada' dan qadar..ada yang boleh berubah tapi kalau memang itu adalah terbaik buat kita Allah pasti tetap dengan perancangan-Nya..oleh itu janganlah kita menyalahkan orang lain hanya kerana kita merasa kita adalah suatu kegagalan..percaya dan yakin bahawa redha Allah adalah dengan redha ibu bapa kita..berbuat baiklah dengan mereka selagi mana mereka masih ada..walau pun cik ibu yang tersayang tiada lagi disisi tetapi abah masih ada..berbuat baiklah dan senangkanlah hatinya..

tiap kali ke kubur cik abah pasti berdoa untuk isterinya yang tersayang..walau abah garang tapi abah sangat menyayangi cik kerana cik adalah isteri dan ibu yang terbaik..owhh ak rindu....rindu untuk berada di antara mereka seperti dulu..

jarang terlihat air mata abah mengalir tapi masih segar dalam ruang memori ini dulu abah pernah menitiskan air mata di pagi hari raya aidilfitri di saat cik kucup tangannya dan memohom maaf atas kesilapan sepanjang hidup bersama..sewaktu cik dihospital abah datang menemani dan menenangkan..betapa saat itu aku merasakan betapa abah sebenarnya sayang sangat dengan cik tapi abah adalah lelaki melayu yang tipikal..tidak menunjukkan kasih sayang secara terang-terangan tapi kasih sayang itu ternyata tidak berbelah bahagi dan tersirat disebalik tingkah dan perbuatannya.. pernah sekali selepas pulang dari pusara cik aku lihat abah mengesat air mata..sedih..aku pula yang berlari masuk ke bilik..tersedu-sedan sorang2 tak pe..kalau orang tengok malu la..pasti sangat sedih kan bila teman yang bersama menghadapi susah senang, teman yang selalu menggembirakan sewaktu pilu telah tiada..pasti abah juga tak pernah terfikir hal ini..dlu masa masih kecil pernah terdengar abah cakap kat cik "kalau ambe gi dulu......."(kalau saya pegi dulu)....sungguh aku tak sanggup...

memang masa kecik2 dulu aku suka sangat ikut abah dengan cik pegi mane2..sampai ada orang sound "ngikut sokmo"..ehh ske ati saya la makcik..bkn makcik kne dukung sy pn..haha..seriously waktu jalan dengan abah aku rasa selamat..kalau demam abah akan basuh kepala aku dengan air sejuk aku rasa sangat best..jadi antara ciri2 lelaki idaman saya adalah orang yg apabila saya dengannya saya rasa selamat dan saya rasa best..tapi setakat ni takde lagi la..hihi..

oleh itu, sempena hari bapa esok, dengan penuh kasih sayang aku nak mengucapkan selamat hari bapa pada abah saya..terima kasih atas segala-galanya..semoga abah sentiasa sihat walafiat..dilindungi Allah selalu..dipermudahkan segalanya..ayak sayang abah =)..oh tak lupa juga pada abang2 saya..hehe..abg jo and abg mie..happy father's day juga buat kamu ye..hehe..

yours truly,
dyawithluv

Friday, June 18, 2010

muka bola..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 5:48 AM 2 comments

setiap 4 tahun sekali mesti aku akan tertunggu-tunggu saat ni..hehe..kalau dulu waktu sekolah lagi aku memang tak missed la tengok..start masa darjah 6 sampai sekarang aku memang suka dan rasa nak tengok je kalau ada match..

masa tahun 1998, tuan rumah world cup adalah perancis..waktu tu first time tau apa itu world
cup..tengok sorang-sorang je..adik aku kecik lagi waktu tu..xpaham sangat la world cup tu
apa..tapi aku sanggup ni bangun pagi2 buta tu semata-mata nak tengok bola..haha!!kalau bangun wat qiamullail kan lebih afdhal..kiki..
menang aku g sekolah paginya tu budak2 class aku excited semacam..masa tu semua kenal zinadine zidane..haha..aku pun kenal gak..see kecik2 da pandai
tengok bola tau..haha!!
waktu tu aku minat sapa eh?team mane eh?lupe da..tapi yang paling aku ingat time perancis

lame2 bila adik aku da besar dia da faham da
world cup tu apa..pastu die da ada team yang dia
suke..aku pn..tp aku ada banyak team
favourite..hehe..boleh kan cam tu..haha..obviously adik aku suka germany..obses giler
dengan klose..menonjol kot mamat ni time world cup..every match mesti ada dia akan wat gol..aku pn suke gak tapi xla suka sangat..ngeh2..aku suka orang lain..nama dia ballack..xensem pon tapi aku suka..hihi..tapi kali ni
dia tak main la plak..injured..

player yang paling aku suka ialah gerrard..sebelum gerrard aku suka owen..tapi sekarang aku rasa gerrard lebih
bagus kot..so aku sokong england jugak..haha..aku pun da kompius
ni..banyak tol team aku sokong..haha..tapi takpe je kan..lagi pun malaysia tak masuk..kalau malaysia masuk tu lain cite la..mesti aku sokong tak berbelah
bagi punye..hikhikhik..

since sekolah lagi actually aku memang suke dengan bola..bese la kan..tapi dulu masa sekolah aku suke dengan goalkeeper..selain striker yang selalunya ensem (ngeh2..ensem ker??) aku mest perati kat goalkeeper gak..kerlasstt tu goalkeeper..mempertahankan gol dari
ditembusi..cam susah gak tu..bola tu bukan boleh dibawa berunding..kalau kata nak masuk dalam gol tu da pegang kemas pun boleh tergolek terlepas..ini dia goalkeeper yang aku suka..sure2 la dia tak suka ak..haha!!ngeng tol..

semalam aku tengok yang argentina main lawan dengan korea selatan tu..kesian pulak aku tengok korea..kena
belasah tu..4-1..sapa yang wat hatrik??higuain nama dia..

huhu..tu la
muka2 world cup
yang sempat aku rakam dalam kotak memori aku ni..sebenarnya banyak lagi tapi next time la..mata da penat ngadap lappy ni (sebenarnya mengantuk sebab semalam tido pas tengok mexico menang atas perancis..)..hehe..

ok la till next time k..

yours truly,
dyawithluv








Sunday, June 13, 2010

Road to Taiping

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 4:05 AM 2 comments
gudmorning..huhu!!long time no see..just came back from taiping..well last week was a great week for me..although i can't surf the internet crazily like usual but still i'm very happy being at balkish's home..her parents are very kind..treating me like their own daughter..feed me a lot..haha!!her mom cooking is superb..ate a lot..make me feel like eating cik's cooking..miss cik's cooking damn much..may Allah bless my cik...my beloved late mom~~

actually this is my first time at taiping..never been there before..our journey takes the whole day..fuh~~went to uitm puncak alam at about 10 am to meet balkish's brother and only able to get there at 12pm..giler!!haha..ok we ate a load of langsat..we've lost..haha..went to wrong direction and finally we found that we're at meru, kelang..how we get there??dunno..haha..quite worry at first but saw signboard of uitm puncak alam about 15km from there so we know that we're near to uitm..relief immediately come after we saw another signboard of uitm and saw the guard house..huhu!!

at about 6 pm we arrived at balkish's house..her sister, baby welcoming us with her bright smile seeing her along..for sure she waits for her..angah, alang, acik and baby are very friendly..they treat me like they know me very well and i'm very honoured =)..thanks you angah, alang, acik and baby..thanx again to acik for your kindness of drawing the inai on my hand..beautiful flower abg chik..hehe =)..their relatives are great too..mak long had put the inai on my hand..hehe..thanx mak long..then i also make lots of new friends..balkish's neighbor and her cousin..noris@juwa..hehe..u're so funny ok..we get along very well..haha!!

balkish and angah also took me to pekan taiping..the buildings are quite impressive..they still have buildings built by british but they are not properly maintained..compared to kuala terengganu, roads at taiping are more complicated but after few days driving there i think there are some route that i remember..hehe..

ermmm i'm tired but not sleepy..till next time k..can't upload photo right now..dunno what the problem..will upload later k..

yours truly,
dyawithluv

Monday, June 7, 2010

Happy Belated Birthday Raudah =)

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:02 AM 0 comments
Good early morning my dear..hehe..what are doing guys??me??currently at taiping now..balkish's house..accompanying her counting her days as bachelorette..haha!!

Actually i wanna wish happy belated birthday to my sister raudah..she's 18..haha!!no longer a kid ok..grown up now and be more matured please..hehe..what a bad wishes right??this is my third time wishing this to my sister..her birthday is actually on 5th jun but since that day i'm travelling with balkish so i have no chance to comfortably blogging..what more i'm at balkish's home so i just have to forget about updating this blog for a while..ngeh2..anak dara kne sopan cket duk umah org ni..

To my dear sister raudah..i hope u will be ok there at kmph..this a new start for u to redeem all the misery that u have went through before. forget everything in the past. let bygone be bygone. start a new life with new determination. i always have faith in u that u can achieve what u really want. real success need real sacrifice. just do it ok..ignore those who just know how to talk but have nothing..being where u are now is a bless and a gift..don't waste it..if cik is here right now watching u she must be very proud of her little girl..just remember cik whenever u feel down..just remember her faith in all of us..remember that she's the only one who never let us give up when we know that that's our limit..remember her spirit..because that's what i'm always do..although cik is no longer here but she's always alive in our heart and we always be part of her..

I know u wanna cry..haha..gottchaaa!!!!sorry for not giving any present this time..we are now being apart by distance so i can not give u a present..in fact i haven't buy u any..hehe..sorry..but i already have in mind what will i get u..so don't worry..haha!!

Errmmm..at the moment i got nothing for u but i have this picture of what u said u want for your birthday..only can be seen and can not be touched but at least its for u..ngeh2..






yours truly,

dyawithluv

Thursday, June 3, 2010

life is full of surprise...

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 6:26 PM 4 comments
kids always have a weird ambition. i've heard before a boy said he wanna be a prefect. some other said he wanna be an ultraman which is very funny i think..haha!!but i'm impress with kids nowadays. 3 years old boy know what is the answer to "what-do-u-wanna-be-when-u-grown -up"..isn't they brilliant??compared to me i think i'm nothing like them when i was a kid. i only knew about ambition when i was in year 2.haha..8 years old occay..5 year late then "future ultraman"..hehe..his maksu a.k.a acu to him said "maybe he wanna be a pilot like me"..haha..so true occay~~~

still remember since that moment i always tell people that i wanna be a lawyer. i spread the news to the world.haha!!told my dearest late mom which i called "cik" (only kelantanese n terengganuan call their mom cik) and keep that answer for years. i even draw mind map and paste it on my room's wall. keep looking to that mind map whenever i feel like "wanna-be-adult-tomorrow"..hehe..i dunno whether other kids have this kind of thought like me but i always do!!haha!! that mind map actually really drives me crazy about my ambition. have to admit that i'm a lazy kid..oh God i dunno why i'm so lazy..just love to play and read (???...exactly looking at the pictures..hehe) of my father's (which i call "abah") encyclopedia..he has a lot and it's interesting. what more it in english..if u think my english is bad now at that moment my english is even worst than this..haha!!

when i was in secondary school i used to study science stream; physics, chemistry, biology, add math, bla..bla..bla..but i end up with dip in law at kusza (now unisza previously udm)..see we never know what has Allah planned for us..we can always be ambitious,work hard, put effort and tawakkal but His plan is always beautiful and at the bottom of my heart i'm very grateful for that..of course i'm happy when my dream comes true..now i'm still working hard to achieve my desire. it seems to be tough (i'm not going to be in the state of shock if people said law student become crazy) day by day but as long as i'm still breathing i will struggle to get what i want..

people always have second thought in mind.same goes to me. i'm attracted to something else and i believe that i can do it just like other people do.not going to mention it here but people who close to me know this..hehe..i'll give it a try some day..

i've mention before about my sister who just register as Unisel's student. she found new friends and new life but today, again she has to register but at new place. Alhamdulillah she got an offer from pahang matriculation college..that's what she always want.. i hope she can fully appreciate this opportunity to improve herself and shoot straight away to her goal..i always have faith in her that she can do what she has and want to do and score for what she really want..may Allah make it easy for her..may Allah give her the best..aminnn....



yours truly,
dyawithluv

Wednesday, June 2, 2010

Destined...

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 3:33 PM 0 comments
Alhamdulillah..that is the only word i can say now..remember i have mention before about the exam result?i have paid the arrear of rm70 for graduation fee last night..thanx to kak ya and abg mie for taking me to bank islam at kelana jaya..like kak ya said "payoh la bank islam cni..bank cine byk la"..haha..my sister is so funny..

For the last two days i've been worried of two things..first of all my exam result and second about the detention of activist including 12 malaysian for Gaza by Israel laknatullah..damn israel..coward!!

How come they attack ships which going on a humanitarian mission..they bring no weapons..not even a single pistol..but the israellis commando did attack the activist with gigantic weapon!!what did they think huh??this is not a movie..this is real life..they take many life..innocent people dead because of Israelis fear..they just nonsense and unacceptable..they shown that they are the real terrorist..violate the international law for their own interest..ignoring others right to comfort themselves..they just not suit to this world..they belong to hell..what can muslims do now?do we have power to paralyzed them??yess we are..muslims world have to unite..strive for Palestinian freedom..we have Allah..The Almighty..at least our action is to pray..doa is always our weapon..

the second thing is i've check my result..hehe..Alhamdulillah..everything is fine..pass all subjects..thank you Allah for giving me this..i don't care about the cgpa or gpa..all i want is pass-all-subject..alhamdulillah..i got it..hoping that can improve myself and my result next sem and grad with flying colours~~~~

yours truly,
dyawithluv
 

Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez