Thursday, September 23, 2010

introduction of sabah research trip..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 12:36 AM 0 comments
hye..
how was everybody?me?having a great research trip in sabah..very tiring but happy..enjoying every minutes of days without classes..haha!! will be welcomed to class by a test on next sunday..huhu!!just sent my part of juris assignment to my friend ajahsyedalyahya..going to sleep right now..spent the whole day at mahkamah anak negeri membakut and beaufort today..thanx irwan for taking us to sipitang for sate..although no pics are taken because of rain, still the beautiful beach of sipitang will be in our memory=)


kinabalu park..sejuk tahap dewa!!berkabus sampai tak nampak langsung bukit bukau dan gunung ganang..cubaan melihat puncak gunung kinabalu gagal..

yours truly,
dyawithluv

Friday, September 17, 2010

sabah research trip..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:04 AM 0 comments
salam guys..how are you?hope everyone is doing okay..currently at bkt jalil now..going to fly to sabah this morning at 750 am..unconditionally impatience to meet my friends..miss u all guys damn much..haha!!quite sad because ajahsyedalyahya will not join us..hope next time all 5 of us will able to be together in one trip..hoping for the best for this research..wish me luck!!can't wait to be on board..hihi..captain wait for me!!haha!!


yours truly,
dyawithluv

Wednesday, September 15, 2010

hari raya..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 8:08 AM 0 comments
salam..
good morning..
how was raya?for me its quite boring..sedih tol raya boring..nape eh?sebab da meningkat usia atau perubahan hormon atau sebab tak gi berjalan raya?pening2..haha!!serius plak pikir..atau mungkin sebab chik tade?aah rasanye tu la sebab utama..bestnye kalau chik ada..
tak lengkap ni sebab chik tade..she will never come back..kakya pn tade sebab raya belah suaminye dulu..
minta ampun abah..
sebab raya salam pun amk gambo..hihi..


rasa cam dalam majalah..haha!!with ajahsyedalyahya..



rasanya banyak benda yang berubah lepas chik tade..kadang2 rasa boring sangat bila tempat berkasih sayang da pergi buat selamanya..syukur abah masih disini..

asal raya je sedih..ni tak best ni..baju raya da banyak tapi still rasa cam kosong..duit raya pun sikit..cam mane?haha!!tahun ni gagal mengumpulkan duit raya..salah satu faktor penyebab adalah sebab da besar..org da rasa tak patut bagi duit raya kat saya kot..haha!!tu tanda jgk tu..tanda cpt2 la keje weii!!huhu!!



yours truly,
dyawithluv









Friday, September 10, 2010

selamat hari raya aidilfitri

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 12:38 PM 0 comments
assalamualaikum..

di hari yang berbahagia ini saya ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..maafkan la jika ada tersalah ucapan, terkhilaf perbuatan..sesungguhnye kalau ada yang terasa hati tu mmg tak sengaja la..semalam persiapan cam bese je..gi pasar beli barang2 utk hari ni..nak balik tu lencun pulak kene hujan lebat yang amat..mujur tak demam di hari raya tau..

ok la nati update lagi..skang bizi..haha..bizi tgk tv..hihi..

yours truly,
dyawithluv

Wednesday, September 8, 2010

berhati2 di jalan raya

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 9:30 PM 0 comments

pernah tak korang tengok accident yang berlaku depan mata?takutkan?sepanjang 24 tahun hidup ni ada la sekali penah tgk motor ngn keta berlanggar depan mata tapi masa tu tade pape berlaku..penunggang motor tu jatuh tapi tade kecederaan parah just luka kecil..
tadi saya gi amik abang..on the way pegi tu mmg byk la keta kat jalan..jem la..sakit kaki asik tekan clutch tau..pastu sampai kat satu tempat tu sume keta tak gerak..rupenye ada accident.. baru kejap berlaku so jammed tak panjang la..sempat plak tu saya nampak orang tu tergolek tepi jalan..byk motor yang benti tepi jalan sebab tolong org tu..owhh takut2..satu bleh puji org malaysia ni sangat prihatin kalau bab2 macam ni..bagus la tapi jangan la tengok accident tu sampai keta tak bergerak plak..takut nati accident lain plak jadi kat belakang..bahaya2..

tadi tengok berita kat tv, kebanyakkan kes accident yg berlaku ni sebab kes langgar belakang..memang betul pun kan sebab ye la kalau jammed tu kan keta gerak sikit2..pastu nati brek mengejut..kalau sempat alhamdulillah tapi kalau yang tak sempat tu..kang da tercium belakang keta depan..pun bahaya2..

so adalah penting untuk kita mengambil langkah berjaga2..bawak keta tu dengan berhemah..tapi kalau benda da nak jadi ape bleh wat kan..yg penting kita berhati2.. benda yang no 1 kena wat sebelum gerak tu baca la doa..senang sangat doa nye..


kepada semua yang nak balik kampung tu drive dengan berhati2..semoga selamat sampai ke destinasi..

yours truly,
dyawithluv

suatu petang di A&W..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:10 AM 0 comments

hari ni saya berbuka puasa dengan fast food..rasanya sepanjang Ramadhan tahun ni baru kali ni bukak pose dengan fast food..huhu..sumenye sebab tadi gi beli barang2 utk raya?barang2??owh itu macam sgt tak sesuai..lebih tepat gi beli tudung..lame kot kat bazar jual tudung tu tapi end up dengan 2 tudung utk saya dan 1 tudung utk adik..i bet nati da balik umah mesti adik g beli sendiri tudung yang dia nak..but i hope she will likes pashmina that i already bought for her..anyway esok die balik..

entry kali ni bukan pasal tudung yang saya nak cite tapi pasal masa break fast kat A&W td..situated dekat dengan pantai batu buruk, restoran ini sangat strategik kedudukannya..ramai org bukak pose kat tepi pantai gak rupenye..family2..kapel2 pn ada gk..rasanye la..sebab muda2 je..takkan da kawin kot kan tp tak tau la kot da kawin..alhamdulillah..

berbalik kpd cite kite tu..masa tgh cari parking terpandang sorang laki yang mukenye cam sweet2 gitu..cam kenal..tapi kat mane plak jupe eh?cam taktik lame nak ngorat kan..haha!!oo fizo omar rupenye..haha!!in person die lebih ensem dan menarik compared dengan yg tgk dalam tv.. agak friendly jgk sebab sangat murah memberi dan membalas senyuman..siap tunduk tanda hormat lagi..quite good manner..as far as my observation concern ok la tak sombong..paling kelakar asyik ulang alik ke kaunter order and keluar masuk A&W tu..haha!!so sape2 nak tgk fizo tak yah bersusah payah gi ngendap die kat table die sebab die asyik2 bangun je..haha!!one more thing which i think interesting is die ada superbike..superbike ensem macam tuan ye gak..haha!!cukup2 jangan melampau..sikit2 sudah..disebabkan i'm not someone yang yang akan say "hi" pada mane2 artis, tak ambik pun gambo..haha!!setakat senyum je bleh tak?bleh..dah wat pun tadi kat fizo..mujur balas senyum kalau tak tobak bengang..hihi..

saje letak gambo ni sebab he is in pilot's attire..hehe..


ermm penat la..banyak sgt jalan mlm ni..drive lak tu time balik..sib baik keta my sister..lebih selesa..hehe..my car pn ok..not bad..sgt berjasa..hihi..esk nak bangun sahur lagi..nati rugi kalau tak bangun..esok ngan lusa je lagi pn kita pose..nak tido dulu..nak mimpi fizo~~~haha!!gatal xleh blah..sabo je la..kurang waraskah kamu?haha!!masih waras eh!!just kidding..gudnite luv...

yours truly,
dyawithluv

Monday, September 6, 2010

oh!my lady

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 10:13 PM 0 comments
masih lagi di bulan Ramadhan..alhamdulillah setakat ni masih ok menghadapi hari2 berpuasa..memang betul la bulan puasa ni segala2nya kena lebih..amal ibadat kena lebih, sabar kena lebih..yang kena kurangkan just makan je..tapi ramaikan gak kan yang makan pun lebih (mengata diri sendiri)..

dua tiga hari ni macam bizi sikit sebab wat assignment and siapkan questionnaire untuk
research..sebenarnya tade la bizi beno pun saje je wat2 bizi..banyak lak tu keje ni nak keje settle by the time kuliah start balik pas raya nati..tetibe tade mood nak raye..(haisshh!!mane
bleh!!)raye tetap raye!!

dalam ketidakselesaan perasaan tu sempat gak la menghabiskan 5 episod cite korea..da lame cari cite ni..Oh!my lady tajuknye..hero die siwon super junior..tu la sebab nak sgt tgk tu..actually
da jupe kat mysoju tapi lambatnye la nak loading..ya ampun!!sabo2..last2 youtube jugak yang berjasa..youtube jasamu dikenang..





skang nak gi wat aktiviti lain plak yang berfaedah..bertemu lagi lain kali ye my dear blog..papai =)

yours truly,
dyawithluv

Saturday, September 4, 2010

Apa yang pertama kali?

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 10:14 PM 0 comments




pernah tak korang dapat bunga?sape2 yang berkapel mesti penahkan..tapi mest ada jugak yang berkapel tapi tak penah dapat kan?ye la kalau kapel dengan orang kedekut..haha!!oleh itu kalau nak cari boyfriend cari la yang tak lokek..bukan sebab kite selalu nak poww duit dia tapi senang untuk kedua belah pihak..ok lari topik plak..berbalik kepada topik perbincangan kita (ecehh bincang la sgt)..first saya dapat bunga masa saya nak abis attachment kat azam, idzham, azman & partners.. hehe..teruje giler waktu tuh..ala2 kera dapat bunga cket..haha!!eleh pempuan mane2 pun cam tu kan kalau dapat bunga??jgn nak kata tak la..
begini ceritanye..masa cuti semester sem 4 kitaorang satu class kena wat attachment kat court and kat firm..punya la susah nak cari firm yang nak terima student attachment ni..rasa cam nak nangis tapi tak sempat nangis sebab encik hisham from AIAP cakap "ok awk bleh praktikal kat sini'..yihaa!!terasa diriku begitu berharga..haha!!mula2 takut sgt nak g firm ni sebab wat attachment sorang2..tade geng..soalan lazim dipikiran adalah:

1)dengan sape nak sembang?
2)nak gi lunch dgn sape?
3)macam mane kalau boss bagi banyak keje tapi tak reti nak buat?
4)etc.

banyak lagi pikir masa tu tapi dah tak ingat..pada hari kejadian (1st day msk AIAP) takut giler..tapi sebenarnye family AIAP ok sangat..supportive, byk ajar, tak kedekut ilmu
langsung..yang paling penting pemurah..hihi..bak kata encik nordin (one of the partner) "takde
lagi org msk firm ni mati kebulur tapi kalau mati sebab banyak makan mungkin ada"..haha!! selalu sangat wat makan2 dalam ofis tu..satu perkara best la..jimat duit..haha!!yela time cuti mane dapat duit ptptn..semua tanggung sendiri ala2 berani buat berani tanggung..hihi..

ehh jap2 tadi nak cite sal bunga kan?haha!!terus ke hari akhir attachment ye, diorang kat ofis tu wat makan2!!sekali lagi saya kenyang cam hape je..setelah sekian lame selagi lagi nak ucap mekasih daun keladi..len kali bleh belanja lagi..(menjadi lagi skill pantun 2 kerat yang diasah
waktu form 5 dlu..tetibe rindu class 5 sains thn 2003 sgt2!!)..lepas makan2 ada org tekan loceng firm (nak msk firm kene tekan loceng, tak tau la nape tapi saya rasa atas sebab ciri2
keselamatan kot)..mira, kawan saya yg kemana2 saje dengan saya sepjg praktikal yg bukak kunci..tetibe die cakap org tu cari saya..saya??cuak!!haha!!tengok2 orang tu ada 2 orang..pegang bunga..haha!!dalam hati cam bergendang..dalam perut cam ada kupu2..haha!! pastu sign sebagai tanda penerimaan..rasa cam dalam drama swasta je..ahakz..heroin dpt bunga..berangan lebey..

senyum sampai lebih dari telinga..haha!!tgk2 kad bunga tu from all AIAP staffs..owh sayang sgt kamu semua..benarlah kamu semua menghargai saya..haha!!dengan tersipu2 saya nak kata tu la pertama kali dalam hidup saya dapat bunga..kesian kan?orang lain agaknye dalam usia saya waktu tu da tak heran kot kalau dapat bunga..haha!!sekali lagi "terasa diriku begitu
berharga"..hihi..pastu saya amik gambar pegang bunga tu dengan sume staff AIAP yg ada..daramatik kan?haha!!owh maafkan saya jika bersikap jakun apabila mendapat bunga tu..haha!!siyes saya excited..haha!!

time paling mencabar adalah masa nak balik umah naik train..saya pegang bunga dan beberapa benda lain lagi(lupe lagi sekali, bukan reka cite tapi siyes lupe)..tau2 je la balik keje petang dari KLCC-MASJID JAMEK-SRI PETALING...orang rapat dan padat..tak leh nafas..segan2 dan
malu2 pun ada gak..saya bet mest orang ingat pakwe bagi bunga..xdapat la..mane ada
pakwe..haha!!masa nak kuar train kat masjid jamek bleh plak tersangkut dekat sorang laki tu..sib baik die bertindak tangkas dengan menolak saya keluar..fuhh~~~lega..kalau die tak tolak saya mesti xtau cam ne nak meloloskan diri?tak tau la mane sampai nati..adehh...

masa tengah tunggu abang kat sri petaling ramai giler orang tunggu sama..ye la name lagi time balik keje..saya duduk dan saya tau ramai gak yang jeling2 bunga saya..sekali lagi saya tersipu2 tapi wat cam tade pape..haha!!bile abang datang die senyum cam nak tergelak sambil
berkata?:"dapat bunga on last day practical?"wow!! saya kata "of course"..die cakap tak penah pun dia bagi mane2 budak praktical kat ofis die bunga..ini bleh dijadikan sebagai contoh..saya cakap "just someone special like me deserve to get flowers on last day of practical"..tobak berlagak statement tu eh..me and my brother keep laughing until we get home..subject matter of course : flowers..haha!!

balik umah je anak2 sedara cakap "wow achik dapat bunga?!!" saya kata "aah boyfriend bagi"..siyes la diorang takkan caye sebab diorang tau achik diorang ni tak penah ada pakwe..ada hati tu nak tipu..buang je la niat jahat tu..

kesimpulannya, selain dari bunga dari AIAP saya juga dapat bunga masa konvo diploma dulu..sume orang pun dapat bunga kan masa konvo so tak guna nak berlagak..gagagagaga!!!!orang lain punye bunga time konvo lagi besar dari yang saya dapat tapi saya sangat menghargainya kerana saya yakin dan percaya (jangan nak berdebat disini tak sesuai) sume itu dibeli dengan penuh rasa kasih sayang =)...








yours truly,
dyawithluv


Friday, September 3, 2010

sesi mencuba kurang menjadi..

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 2:34 AM 0 comments
tiap kali nak raya mesti semua orang pun sebok nak wat baju raya kan?baju raya anda sume da siap?saya da..tapi ada lagi sepasang yang belum..tu pun xtau la sempat ke tak siap sebab kaklong saya yg menjadi tailor kehormat saya tgh jahit baju tema family kitaorg dan ada lagi 3 pasang bau anak2 sedara yg triple A; amirah, afiqah n alia tak siap..td da try2 yg saya punye..kakla pun try yg die punye..saya rasa baju tu sgt kemas ble dipakai..pastu kaklong suh try yg die punye plak sebab die nak tengok senget ke tak..baju tu besar..lengan labuh..kaklong tak la gemuk..kurus je..tapi dia memang suke pakai baju besar (no wonder die suke wat baju kebaya sy besar2 sume..adehh)..kakla pas try die punye ckp cam ada tak selesa cket dengan baju die..lepas kaklong cek2 rupenye2 dah tersalah try..sy dah pakai adik punye dan kak la da pakai yg kaklong punye!!so yg sy try td adalah kakla punye..adoyai..patut la rs cam pelik je..pkai baju org lain rupenye..tapi lepas tu tade lagi sesi try2 walau pun bukan try yg sendiri punye..pakai je la hari raye nati..moga2 ok je..hehe..

pasni sesi beli tudung plak..nak beli tudung yang bleh pakai gi kelas sama..so tak membazir..berbaloi lagi..kenape?sebab beli tahun ni bleh pakai utk beberapa tahun akan datang la hendaknye ye..huhu..

sekian..

yours truly,
dyawithluv

Wednesday, September 1, 2010

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 7:04 AM 0 comments

salam..
good morning =)
semoga sihat2 je sume org..
ari ni da hari ke 23 kite puasa..tinggal lg 7 ari je la kan..da masuk fasa yang ke tiga pun dalam bulan ramadhan ni..seperti yang kita tahu (cam karangan masa skolah dlu x?haha!!) bulan ramadhan ni ada 3 fasa..pertama 10 hari terawal adalah rahmat, 10 hari yg kedua adalah keampunan dan 10 hari yg terakhir tu keselamatan dari api neraka..banyakkan tu kelebihan yang Allah bagi..tapi as far as my observation concern(kalau classmate aku mesti tau aku amik ayat sape ni), 10 hari yg terakhir ni cam da kurang kan orang2 yang nak rebut keselamata dari api neraka tu..atau observation aku yang tak kena pada tempat?huhu!!entah..contoh paling senang terawih kat masjid..masa awal2 puasa dulu penuh org kat masjid tu..tapi lame2 makin kurang..kalau aku g lambat da dekat2 dengan azan isyak pun still aku bleh terus je g duk barisan kedua (sebab makcik2 da reserved tempat diorang kat depan skali dan diorg datang awal..tabik ak makcik2 ni cam me diorg leh bersiap awal g masjid..hihi)..time balik ble da habis 8 rakaat pn xramai gak orang..ke aku je yang wat 8?org lain wat 20?erkkk patut la.. tapi betul la adik aku ckp ustazah die pun cakap cam tu..memetik kata2 ustazah yg aku pn tak kenal tu(skali lagi gaya bahasa BM penulisan..) "memang ramai org nak rahmat je, selamat dari api neraka org xnak plak"..(begitu la isi pentingnye..byk lg yg die cakap tapi ak plak da lupe..).. tapi semalam aku pun tak gi masjid gak sebab nak wat assignment professional practice & ethics (hambik name penuh aku bagi..sib baik tak bagi kod kursus..)..dah ak bertungkus lumus siapkan pp tu alih2 xleh bukak kelip (website dimana assignment kena hantar)..mesti bleh rase ape ak rasa kan??haishh!!tapi rupe2nye ramai je lagi org tak hantar so tak pe la..kembali lega..fuhh~~~


oleh itu, ni aku nak share psl kelebihan 10 malam terakhir ni..sama kesannya dengan kalau kita tulis nota, kita akan baca sebelum wat nota, sama jugak dengan penulisan blog ni, kalau tak baca aku tak tau nak tulis ape so sebab nak tulis kat sini aku kena baca artikel sal bulan ramadhan..kesimpulannya aku da tau sedikit sebanyak psl kelebihan bula mulia ni..(walau pun tak sumenye ingat dalam kepale)..hihi..erkkk..adakah anda yang sedang baca bleh appreciate paragraph ini?sebab aku pn cam tak bape nak faham ayat2 dalam para ni tapi aku tau maksudnye..mode:kurang pasti sampai maksud ke tak eh para ni?hehe..abaikan la sebab aku suke je wat entry panjang..huhu..

ok2..kelebihan 10 malam terakhir =)


  • Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya;

    “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

  • Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak).

    Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud:

    “Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar” (Surah al-Qadar, ayat 1)

    Ibn Abbas berkata : “Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-Luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 25 tahun.

  • Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud : “Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan.” (Surah al-Qadar, ayat 3)

  • Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: “Sesungguhnya Kami turunkannya (al-Quran) pada malam yang diberkati.” (Surah al-Dukhan, ayat 3)

  • Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.

  • Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud: “Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah.” (Surah al-Dukhan, ayat 4)

    Maksud ‘urusan yang penuh hikmah’ adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

  • Allah mengampunkan hamba-Nya yang menghidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.

    Bilakah Lailatul Qadar?

    Nabi Muhammad bersabda bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam 10 terakhir Ramadan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

    Rasulullah bersabda lagi bermaksud: “Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada 10 malam terakhir.” (Hadis riwayat Bukhari)

    Imam Nawawi berpendapat bahawa memandangkan hadis yang menceritakan mengenai Lailatul Qadar berselisih pada waktunya, maka ini menunjukkan bahawa malam itu berpindah-pindah pada setiap tahun.

    Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, Ahmad dan Ibn Majah bahawa Aisyah bertanya kepada Rasulullah: “Wahai Rasulullah, sekiranya aku berada pada Lailatul Qadar, apa yang aku perlu buat? Baginda menjawab: katakanlah (maksudnya) : “Ya Allah, sesungguhnya engkau Tuhan Yang Maha Mulia dan Maha Pengampun, maka ampunkan dosa-dosaku.”

  • Iktikaf pada malam 10 terakhir Ramadan yang mana fadilatnya lebih banyak daripada hari biasa. Maksud iktikaf di sini adalah mendampingi masjid untuk mentaati Allah.
  • Syarat sah iktikaf:
  • Islam, berakal, tidak berjunub dan bersih daripada haid dan nifas bagi perempuan.

    Niat: Iktikaf adalah ibadat yang tidak sah melainkan dengan niat.

    Masjid: Iktikaf hendaklah dilakukan di masjid.

    Waktu bermula iktikaf: Seseorang yang ingin beriktikaf hendaklah masuk ke dalam masjid sebelum terbenam matahari ke-20 Ramadan.

    Waktu berakhir iktikaf: Berakhirnya iktikaf adalah selepas terbenamnya matahari pada hari terakhir Ramadan.

    Perkara yang membatalkan iktikaf:

  • Keluar dari masjid tanpa hajat dengan sengaja.

  • Murtad.

  • Hilang akal kerana gila atau mabuk.

  • Datang haid atau nifas.

  • Jimak. Firman Allah bermaksud: “Dan jangan dekati (jimak) mereka (isteri kamu) dalam keadaan kamu beriktikaf dalam masjid.” (Surah al-Baqarah, ayat 187)
  • Perkara yang sunat dilakukan.

  • Memperbanyakkan ibadat sunat seperti solat, membaca al-Quran, tasbih, tahmid, takbir, istighfar, selawat dan doa.

  • Menghadiri majlis ilmu, mengulang kaji kitab hadis, tafsir, sirah nabi dan sebagainya.

  • Perkara yang harus dilakukan.

  • Keluar daripada masjid kerana hajat seperti keluar untuk mengucapkan selamat tinggal kepada saudara mara, menziaahi kematian atau orang sakit.

  • Begitu juga harus hukumnya mandi, memotong rambut, kuku, memakai pakaian yang bersih dan wangi-wangian.

    Petikan Panduan Puasa Ramadan terbitan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

    yours truly,
    dyawithluv

     

    Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez