Wednesday, August 31, 2011

Tetamu Aidilfitri

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 6:50 PM 0 comments
Assalamualaikum wbt..
Amacam penat melayan orang datang rumah?Nama lagi raya siyes penat tapi siyes best!Lepas 3 kali beraya tanpa mak, ni la tahun pertama ramai giler orang datang rumah.

Sebelum pape, selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke 54 ye rakyat Malaysia.Semoga Allah memelihara kemerdekaan ini!

Berbalik kepada bab raya, dulu2 ingat lagi, time raya memang kita orang takleh gi jalan2 raya belah siang sebab ramai kawan2 my parents datang.Siyes best giler sebab dapat rasa kemeriahan raya. Start raya 2008 sampai 2010, tak ramai sangat da cam dulu.Memang sejarah la aku tido di hari raya.Raya tahun 2008 tu, aku cam tak percaya aku boleh tido siang pakai baju raya.Selalunye aku pakai cun2, bibir kasi lipstick wane pink pastu basuh pinggan kat dapur.Hehe standard la raya.Kena pakai lawa2 kan.Siyes la 2 tahun tu agak suram.Satu sebab my mom da tade and dua sebab kawan2 my parents pun da cam ala2 lupe je abah aku ada je kat rumah ni.

Tapi alhamdulillah tahun ni, start dari semalam kawan2 dan sedara mara tak putus2 datang. Walau pun keje aku membersihkan gelas dengan pinggan mangkuk kat dapur tapi tetap gumbira sebab cam ni la baru raya!Hihi!Setiap kali raya aku tau aku ada ramai kawan.Sume bebudak SKKB, SMAM and Kusza.Geng2 degree sume duk jauh2.Gembira sebab walau pun sekarang sume da besar2 tapi masih tak lupe kengkawan kat kampung.Best tengok sume da ada kerjaya masing yang boleh dibanggakan.Cam tak caye kot kalau tengok diorang masa sekolah dulu leh jadi cam diorang yang hari ni.Siyes aku bangga dengan kawan2 aku.Hihi!Korang memang maju lah!

Kalau hari raya mesti amik gambar kan.Tak syok la entry tanpa gambar.Ibarat nasi kapit (himpit) tanpa kuah kacang!Hihi!


yours truly,
dyawithluv

Tuesday, August 30, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:26 AM 2 comments
Assalamualaikum..
Huhu lame gilr tak update blog nih.Banyak sangat kekangan.Itu la ini la sampai takde masa nak on laptop pun.Sebenarnye charger bateri laptop tertinggal kat rumah kat KL tu yang takleh nak tembus internet sebenarnya.Hihi!

Ramadhan da pun tinggalkan kita. Habis sudah bulan yang menjanjikan pahala yang tak terhitung untuk kita.Sedih jugak rasa tapi dalam masa sama gembira jugak sebab nak raya.Asal nak raya je memang macam ni.Sentimental kasi lebih.Semoga setiap amal ibadat kita sepanjang bulan Ramadhan kali ni diterima Allah dan mari la kita sama-sama doa agar kita bertemu lagi dengan Ramadhan yang akan datang.

Raya tahun ni saya rajin dari biasa send mesej2 raye dekat kawan2.Mungkin disebabkan faktor seperti tade keje nak cari keje tu yang jadi terlebih rajin tu.Tapi yang peliknye tak ramai pulak yang membalas. Siap ada tanye sape lagi.Tak ke sentap?Selame ni mesej sakan ala2 GF dengan BF, pastu beberapa bulan tak contact, sekali  mesej raya boleh pulak dia tanye sape.Adeh sentap babe!Tu yang menjadikan saya wonder adakah saya yang tak peka dengan perubahan kawan2 atau dia orang da lupa kat saya.Terkeciwe ok.Tapi tak pe la nati jupe kasi sound sikit.Hihi!Tengok bulan Ramadhan baru bape jam berlalu aku da pikir nak wat jahat.Taubat2!

Disebabkan oleh endless preparation untuk raya kat rumah ni malam ni, entry ni terpaksa la terbantut di sini saja. Tapi pape pun, sebelum kita sambung keje2 kita yang berlambak ni, molek la kita bermaaf-maafan dulu ye. Selamat hari raya aidilfitri. Maaf zahir&batin. Mana2 yang tersilap taip ke salah faham ke harap dimaafkan ye.

yours truly,
dyawithluv

p/s: for my dear future husband yang sampai hari ni takde usaha lagi nak datang cari saya, selamat hari raya aidilfitri. Esok bangun awal  semayang subuh pastu gi semayang raya.Balik minta maaf dan ampun dengan mak ayah.Jangan lupe gi ziarah kubur mereka2 yang da pegi.Makan jangan banyak2. Duit raya jangan lupa hulur2 la kat bebudak yang datang raya kat rumah.Jalan2 raya tu jangan nak merempit or drift je.Take care!

Friday, August 12, 2011

Malaysian student mugged in London

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 6:41 PM 0 comments
Assalamualaikum..
How is everyone today?Stay healthy ok..
I'm on my twitter a moment ago then Ashraf Haziq's name just pop up.Everybody talk about him and i start to find out what is actually happened to him.
Ashraf Haziq is our Malaysian student who now studying in the UK and only been there for a month. He was mugged and his jaw broken. Struggled for 3 hours operation after that and now has been discharged from hospital.
Situation in there now is quite worrisome and this remind me of what happen to our student in Egypt before. Just hope our brothers and sisters there are safe and may Allah protect us.


p/s: i found this video on youtube.credit to letmethink2007.

yours truly,
dyawithluv

Sunday, August 7, 2011

Once a teacher, always a teacher

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 1:50 AM 0 comments
Assalamualaikum..

How are you peeps?Hope everybody is doing okay fasting and performing solat terawih.

Couple of nights ago i went to a mosque near to my house. Met some of my mom's friends. While sitting and waiting for Isyak, someone spread her sejadah besides mine and when i looked up, someone come to my mind. She is my teacher when i was in primary school. Yes!She is. Her name is Cikgu Rohana and i still remember how afraid i am of her. But it was 13 years ago when i was in standard 6. She used to teach me math and you know how bad i am in math.I adore her because she is pretty and brilliant.I think everyone who is good in math is genius.Hihi!

I greeted her and she seemed to be surprised!She didn't recognized me at first but then i told her my name and my friend's name then she recall some of my other friends. A bit surprised of how much i have grew up and already finished my study but not yet married.Hihi!Teachers prohibit us to get involved in love matters when we were young but they will ask us about that when the right time comes.

Never meet her since i finished primary school, i'm eager to know about her life right now. We've been sharing our stories within that short period of time and we parted after solat terawih. Her health condition is not really good right now. Feeling quite sad after hearing her story. I realized that life is a test and not everybody get what they want even though they tried their hardest. We always plan but the best planner is always Allah The Almighty. 

I hope she will always be healthy and live her life happily with her husband and child.



yours truly,
dyawithluv 

Tuesday, August 2, 2011

Welcoming Ramadhan

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 3:46 PM 4 comments
Alhamdulillah we meet Ramadhan, the month of tremendous blessings, the gate of repentance and return to Allah. A month when the door of the Heaven will be opened widely and the door of the hell will be closed. Not to mention, the devils are chained!We should collect reward from Allah as much as we can and asked for forgiveness from Him of all sins that we've done before. 

May Allah bless us and happy fasting!




yours truly,
dyawithluv
 

Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez