Friday, July 30, 2010

the first three week of new sem...

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 12:39 PM 0 comments


long time no updates!!due to some inconvenient i'm not able to blogging or facebook-ing at unisza..iow surfing the internet..last week we had our second convocation..most of my batch mate during diploma and degree had graduated and i'm very jealous of them!!i still have one more year before i finish my study..congratulations anyway batch mate..then, as usual when weekend comes, i'll be at home..so here i am..huhu!!these are some photos of my recent activities..what a heaven..got no class for the whole week except on thursday..i just love convo!!haha!!






















yours truly,
dyawithluv

Wednesday, July 14, 2010

The Hope

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 11:56 AM 0 comments
good morning..how are you my dear blog and all of u people (erkk ada ke org bace blog ak nih??hehe..)..i just stop blogging for a few days because of the wi fi is quite slow and high level of patience is needed..which is just not me i think..haha..fortunately facebook-ing is still ok..hihi..

today i got class at 8 am..woke up early this morning and it make me impress with my ownself..haha!!jurisprudence is the subject that i learn today but since sir bad have to attend a meeting so the class is only for 1 hour..heaven!!haha!

yesterday i got class with sir bell for probate and administration,in which in this class he ask the whole class to write an essay about ourself..tak tahan he read it out loud and laugh alone by himself before the class.. sir fuad for professional practice and ethics..a day before yesterday a class with sir amin for civil procedure and we manage to finish the first topic..

wait2!! isn't it all core subject??yes they are..7th semester, 7 subjects and 21 credit hours..selok kera doh pahni!!!

i really hope this new semester will be far better than last semester..wanna switch myself to "hardworking mode"..gudluck to myself and all my dear friends..though hard things keep coming but God willing we always can pass through it =)

Good luck and all the best!!gambate!!

yours truly,
dyawithluv

Saturday, July 10, 2010

k.e.b.a.y.a =)

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 3:07 AM 0 comments
jam sudah menunujukkan pukul 3.06 minit pagi..saya masih belum tido..padahal esok nak bangun pagi nih..ok pagi..tapi tatau la pagi tu pukul bape..ok2 tak leh lambat sebab esok nak g daftar hostel pastu nk kemas2 sikit bagi setel dalam bilik pastu nak gerak g umah kak ted..huhu!!kakted berdebo ke tak eh?hihi..esok nak jadi tunangan org da die..kalau saya ni wajib bedebo..tu blom nak kawin tu..kalau nak kawin cam mane la..hihi..owh jauh plak melalut..mata da agak mengantuk ni sebenarnye..ok2 baik pasni tido..perasaan nak balik u kali ni lain dari yg sebelum2 ni..besenye Tuhan saje yg tau betapa malasnya saya nak pack brg dan melangkah pulang ke sarang..erkk mksd saya hostel tu la..tapi kali ni rasa cam bese je..takde la rasa cam taknak balik..positif2..semoga sem baru di final year ni akan bermula dengan baik..insyaallah..



semlm saya g umah mak sedara saya..saya panggil makcik saya ni umi..tak sangka plak
bile g umah makcik saya die offer baju2 die waktu die keje dlu..dan semua baju tu adalah baju kebaya ye kawan2..aduh2..no wonder la org ofis die panggil die ratu kebaya seyyhh..haha!!tak sangka la plak makcik saya nih..caya la umi..saya pun tade glamer cam makcik saya ok..gi kelas pun selekeh je..owhh maknanya saya tak boleh selekeh lagi pasni bile ke kelas..kalau la umi
tengok saya cam ne kalau nak g kelas ada jgk tu die grooming kan..haha!!ada sepasang baju tu kan sgt cantik..warna pink sgt lembut..bersulam bunga pink dan hijau..berkain batik..kain bajunye sangat lembut..ala2 kain baju tido gitu..aww!!haha!!mmg cun abiss la..tgh pikir ni mane nak gi eh kalau pakai baju tu..hihi..think harder..haha..baju tu comel..rugi sgt kalau tak pakai..ermm..waktu try baju tu umi ckp.."errmmm cantiknye... umi dlu"..errkk ok baik..haha..ingatkan nak cakap saya yang cantik pakai baju tu..haha!!



bile saya balik rumah saya telah mencuba 12 pasang baju kebaya semuanya bersulam..huhu!!sedozen saya angkut baju2 makcik saya ye..tu pun ada lg beberapa pasang yang saya tolak masa umi bagi..perghh padan la org panggil umi ratu kebaya..mmg sume baju kejenye baju kebaya..huhu!!kalah ni anak2 dara sekarang..iya termasuk saya ye..mekasih banyak umi..semoga umi diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan dilindungi Allah selalu =)



selain itu, ada berita gembira..sepupu lelaki yg sebaya saya akan bergelar bapa tak lame lagi..tahniah2!!seronok kan..hihi..tapi yang lawaknye usia baby dalam perut da msk 23 minggu @ 5 bulan setengah baru tahu..lagi 3 bln kot nak bersalin..alhamdulillah baby sihat..safe and sound in her mom's tummy..kate wife sepupu saya tu baby tu da ada dari bulan 2 lagi..huhu!!lamekan..tapi baru tahu sbb xde tanda2 pun..cuma lately cam ada rasa something moving inside..huhu!!cam ne tu ye??hihi..pape pun semoga nati anak itu lahir sihat walafiat dan semoga jadi anak yg soleh..insyaallah =)

ok baik la..da ngantuk..esk balik u..hihi..till next update..

yours truly,
dyawithluv

Tuesday, July 6, 2010

Misunderstand

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 12:07 AM 0 comments
i just read an article from NYdailynews regarding our newest reality show, Imam Muda. overall the content of the article is okay but comments left by the readers are very disappointing..there are only 12 comments but obviously it shows that non muslim especially from the west still think that Muslim are terrorist, bomber, committing suicide..arghhhh....that was so unacceptable..

after all what they have done to Muslim people, they should have known who are the real terrorist..or they just too afraid to admit it?of course no one will admit that they had kill people and destroy their cities, home, school,etc..they would rather pointing it out to others than telling the truth..coward rite??

i just want to say that Islam is a religion of peace..in Islam we will found love..there is no single authority from Al-Quran or Hadith encouraging us to declare war to others except if we are threatened..besides, there is no force in Islam..u can do whatever u wanna do just don't go beyond the line..

what a sad thing it is..i hope one day the truth will be revealed and all of us will be protected by Allah..

yours truly,
dyawithluv

Sunday, July 4, 2010

saya da pulang!!

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 2:48 PM 6 comments
hehe..saya da ada kat umah..umah yang manis..erkkk..bleh la..pagi td bgn awl sbb flight blik trg kol 9.50 pg..pas breakfast abg hntr g airport..sbb sy naik firefly so g airport subang la..pas abg sy balik sy pn check in..ramai gk org nk g trg pg ni..

ms tgh tgu utk naik flight, sy tgu kt waiting room tu..mula2 kat situ tak ramai sgt pastu makin lama makin ramai plak..ada sorg bdk kecik cina tu sgt comel..dia dgn ayah dia kot..tgk dia teringat plak kt faez..comel..hihi..ms tgh duduk tu bese la main2 tepon,msg2, nak bc buke cite mls..hehe..bleh x??bleh je..huhu!!

ms sdg menikmati pemandangan yg ada kat situ..ehekkkk...pemandangan ape menarik kat situ??hehe..ada...tapi rahsia..malu nk ckp..hihi..tetibe sy terpandang seorg lelaki yg sgt menarik..laki ni mcm....ehh comel..smart..pendek kata ensem..hehe..oo rupe2nye kevin zahari..mmg ensem kot kat luar..tgk dlm tv xde la ensem sgt..xde la tinggi sgt..bese2 je..aku??buat2 tak nampak je..haha!!bleh x??bleh..sume org pun wt xtau je kat die..ntah2 ak sorang je yg kenal die..hehe..ak igt die nak g tioman tgk2 die ada dlm flight ak g trg..ooo..ape die buat dtg sini eh?hihi..tetibe menyibuk..ske ati la nk wt pe..

flight kali ni cam bese la less than 45 minutes..tapi tak sampai sejam..perjalanan best..pemandangan dari atas sgt cantik..mmg berawan dan kpl terbang asyik gegar2 tapi still ok la..paling ak tak tahan ble kpl terbang konar leper..erkk kecut perut ak..passenger lain rs ape eh?stewardess rs ape eh??diorg da bese..pilot yg wt konar leper tu??excited kot..haha..da keje die kn..tgh2 aku asyik dgn pemandangan yg indah atas tetibe aku dgr suara lelaki..ooo kapten rupenye..hehe..dia ckp kitaorg br je lepas gunung tahan n menuju ke tasik kenyir dan bandar kuala berang..eheeekk....ape2??bandar kuala berang??ehh tu kampung ak tu..hehe..

tu je nk cite sbnrnye..pilot tu tetibe sebut name kampung ak..haha!!!!!!!

ok smpi situ je la..

yours truly,
dyawithluv

Thursday, July 1, 2010

Wanita

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 5:54 PM 2 comments
isu bertudung atau tak ni mmg da lame kan tapi still org2 kat luar sana tak puas lagi nak bincang..dulu aku tak kisah pun..suka ati korang la nak pakai tudung ke tak..sume da besar kan..bukan tak tau agama..bukan tak tau kewajipan masing2 sebagai muslim..tapi lately banyak sangat isi perbincangan isu ni yang seolah2 hentam org yg pakai tudung..macam2 la..pakai tudung tapi perangai cam ntah ape2 la..pakai tudung tapi baju ketat la..mmg ak tak nafikan benda tu berlaku..tapi jgn la komen mcm hina sgt org yg pakai tudung tapi pakai baju ketat or perangai cam tak elok tu..

personally mmg aku bengang dengan org2 yg sesuke hati je komen cam tu..tak akademik langsung ok..tolong la bila nak bagi pendapat tu rasional sikit..tak banyak pun takpe asal ada rasional tu sikit..aku tau banyak orang kat luar sana tu cakap org yg tak pakai tudung tu kene la slow2 kalau nak start pakai..ok go on..slow2..take your time..selagi mana ajal belum sampai selagi mana nyawa belum sampai ke halkum selagi mana dunia masih belum kiamat..

org yg pakai tudung, walau macam mane pun dia at least dia tutup rambut dia dari dilihat bukan muhrim..sekurang2nya ada tuntutan agama yang dah dia tunaikan..tolong la people,jangan la negatif..jangan la sempitkan pemikiran..aku kesian tgk org2 yg asyik komen negatif ni..kesian sebab dia tak leh nak berfikir dari sisi positif..bagi aku pendapat yang baik adalah pendapat yang boleh bagi pro dan kon..bukannya hentam sesuka hati sampai melukakan hati..

hal2 agama ni bukan hal mainan..bila masuk bab hukum mana boleh sesuke ati je nak kate..kalau tak cukup imu agama di dada tuntut la ilmu tu dulu sebelum bagi pendapat..takut nanti tak psl2 lak tergelincir..igt la menghina hukum Allah itu adalah sama seperti menghina Allah..jadi semoga kita semua dijauhkan dari melakukan dosa seperti itu..nauzubillah hi min zalik..

tujuan aku wat entry ni bukan la nak condemned org xpakai tudung..jgn salah faham k..aku cuma tak puas hati dengan org2 yang komen bukan2 psl perempuan bertudung..kadang2 aku rasa komen tu keterlaluan..seolah2 dah tak ada jalan org2 bertudung tapi pakaian ketat dan perangai ntah cam ape ni nak jadi lebih baik..

aku teringat masa aku skolah menengah dulu sorang ustaz ak, name ustaz tu ustaz nasir..penah cakap yang budak perempuan ni bengkok mcm tulang rusuk..adalah tugas lelaki untuk membetulkan bengkoknya bdk perempuan..mula2 ak dgr ustaz ckp cam tu aku nak mrh jgk..nape plak kita org bengkok??baik sgt ke bdk laki smpi diorg boleh betulkan kita orang??tapi sekarang aku da paham dan aku teringat juga kata2 ini:

hawa adalah dari tulang rusuk adam,
wanita bukan lah untuk diletak di kepala untuk dijunjung,
bukan untuk diletak di kaki untuk dipijak,
tapi adalah untuk di letak disisi untuk dilindung dan untuk dikasihi...

jadi konklusinya, sama ada wanita tu bertudung ke freehair ke lelaki masih jugak berperanan untuk memimpin..jgn la anggap wanita yg bertudung tu punya hati konkrit dan tak perlukan lagi bimbingan..manusia tak sempurna..iman kita ada naik dan turunnya..kita bukan malaikat atau nabi yg iman semakin bertambah dan imannya yg kekal begitu..kita manusia biasa yg perlu untuk saling melengkapi..jgn la hentam saje..sama2 la kita ingat-mengingati dan hijrah ke arah yg lebih baik...

mmg tak dinafikan wanita zaman sekarang ni independent, iron lady, mampu buat apa saja sendiri tapi still kita perlu saling memperingatkan antara satu sama lain agar kita tak terpelecok ke dari jln yg sepatutnya..

hayati lirik ni dan sama2 fikir...

Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat di bahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi
http://www.free-lyrics.org

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Engkaulah wanita istimewa

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita mengharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Wanita by Dehearty..



video


yours truly,
dyawithluv

gembira tepuk tangan!!

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 3:05 AM 2 comments
hulla hup!!hulla hup!!hehe..gumbiranya dalam hati..hehe..nape gembira sangat ni??tetibe kompius sendiri..padahal baru berjaya download beberapa movie korea je pn..tu pn ada ati nak nyanyi lagu cite p.ramlee..hihi..

dari semalam sampai beberapa saat lepas ak dah berjaya memuat turun cite2 seperti berikut:







esok nak download cite ape plak eh??esok la pikir..buat masa ini tido dulu!!


yours truly,
dyawithluv
 

Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez