Monday, July 18, 2011

Sushi Rolls

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 10:02 PM
Mesti ada orang yang suka makan sushi tapi sejak2 ada berita tak best pasal kedai2 sushi yang penah kite pegi da tak makan sushi lagi.Contohnye saperti saya.Sebab tu usaha ni cari resipi dan cara nak wat sushi. Sebenarnye tak susah sangat nak wat yang penting cukup bahan. Hari tu masa buat ni pun takcukup bahan gak tapi kreativiti masing2 la gantikan ape yang takde tu dengan ape yang ada.Jom kite!

Bahan-bahan:
  • isi ketam
  • sosej
  • telur dadar
  • nasi (beras jepun yang melekat2  cam pulut tu 1 cawan, air 2 cawan)
  • cuka
  • timun
  • seaweed yang kering
Cara-cara:
  • gaulkan nasi dengan cuka.kalau beras secawan, cuka dalam 5 sudu.
  • ratakan nasi atas seaweed.
  • letak isi ketam, sosej, telur dan timun atas nasi yang da diratakan atas seaweed.
  • gulung seaweed guna buluh yang cam alas meja tu.
isi ketam dan sosej
telur dadar
seaweed
ratakan nasi atas seaweed
sushi!
 Selamat mencuba kawan2!Try la wat senang je sebab saya yang tak berapa hebat kat dapur ni boleh wat, kawan2 yang expert mesti lagi boleh wat punye.Makan kenyang2!Hihi!

yours truly,
dyawithluv

6 comments:

Izzati Redzuan on July 18, 2011 at 11:03 PM said...

wah2 k.dya...dh blaja dh ye wt sushi skrg...hehe...mkin bnyk la mende yg sy dpt mkn nti bila g umah k.dya...sy pn nk try la wat kalo bkesempatan...

Hidayah Deiya Aledruce on July 19, 2011 at 3:56 PM said...

hihi..blaja yg senang dlu ton..best kn tgk diorg mkn dlm cite tu..hihi..wt la ton..nati bg kdya skit..hihi..

fathiahraduwan on July 19, 2011 at 4:30 PM said...

kakdya: mana nk carik beras tu?? cm best jer..

Hidayah Deiya Aledruce on July 20, 2011 at 1:03 AM said...

kdya beli beras tu kt giant..plastik kecik je..kt plastik tu ada gmbar org jepun pegang mangkuk nasi..

aunieZ on August 10, 2011 at 4:31 PM said...

kay dya...seaweed nk bli mne..x jumpe pn kat supermarket huhu

Hidayah Deiya Aledruce on September 8, 2011 at 3:36 AM said...

kakdya beli kt giant ari tu..ika try la cari ek..

Post a Comment

 

Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez