Thursday, September 8, 2011

Tetamu tak diundang

Posted by Hidayah Deiya Aledruce at 4:21 PM
Assalamualaikum..
First of all i would like to apologize for all mistakes that i've done. Sometimes we didn't realize what we are doing and we need someone to tell us something is not right.Thanks you so much and i'll avoid whatever misunderstanding after this.

Okey la tu mukaddimah je.Preamble omputih kata. Ada story ni nak cite. Semalam masa i masuk dapur, bukan nak masak tapi nak gi minum air. Tetibe i ternampak tiny little thing moving dengan pergerakan yang meragukan dekat bakul yang letak barang2 wat kek.Sebab tak puas hati i tengok dekat2 and shocked la i pun!Guess what!I pun terjerit2 la cam tak bape center gitu panggil kaklong and we 110% sure it is baby snake!

Ya Allah tuhan je tau.Memang sangat kecil tapi kalau dah name snake tu cam-cam mane pun takut wei.Mana la tau kot2 mak dia pun ada gak kat dapur tu.Then kita orang tutup pintu dapur pastu I gi call my friend yang ayahnya bomba.Sebab panik punya pasal la instead of call balai bomba i gi call kawan yang ayahnye bomba.Ntah pape la.Unconscious jap i sampai lupa nak call tempat yang sepatutnya.Pape pun thanks Dayah Salim sebab mengingatkan aku pasal balai bomba.Hihi!

Then i call bomba and bomba datang berlumba2. 2 orang pakcik bomba datang.Kaklong i kenal la pulak pakcik bomba tu sebab dia penah duk kat area rumah kita orang dulu.Pakcik tu pun kenal gak abah i.So ada rasa sense of belonging kat situ sebab rasa je ni la kampung ku.Hihi!Melalut !Berbalik pada cite si baby tu tadi, pakcik bomba tu selongkar satu dapur tapi tak jupe.Setengah jam jugak la.Tapi takde pun so pakcik tu cakap biasanya kalau kita da tengok dia nati dia lari. Sepatutnya kalau da nampak tu sorang kena tengok2 la mana dia lari and sorang gi call bomba.Pakcik bomba pun balik tapi dia pesan suruh call kalau ada apa2 sebab dia kerja sampai pukul 9 pagi ni katanya.Yang nak tergelaknya pakcik tu boleh membebel sebab kita orang simpan plastik2 and kotak.Dia cakap kita orang sama cam wife dia jugak sebab suka sangat barang2 kat dapur.Haha!

Kaklong pun kemas2 la kat dapur tu sikit sebab da selerak kan pastu tutup pintu dapur as precaution.Dalam pukul 11 lebih kaklong buka pintu dapur tu and sedang elok nampak dia tengah melingkar dekat bakul tu.Nampak sangat tadi menyorok!Then tanpa melengahkan masa i pun gi call bomba.Datang la pakcik tu sekali lagi.Dua orang jugak tapi pakcik yang glemer tu datang dengan orang lain pulak.Cepat2 la dia gi dapur sebab takut terlepas lagi kali ni. Dia selongkar la bakul tu then keluar la si baby tu.Kali ni dia jatuh kat atas lantai then nampak la bentu sebenar dia cam mane.Aku ni penggeli orangnya .Allah je tau betapa aku rasa geli giler masa tu tengok dia kat atas lantai.

Pakcik bomba tu cakap "Kecik sangat, boleh kenyet2 je".Pakcik sorang lagi pulak cakap, "Nak jerut pun tak lepas".Eh2 pakcik ni dia tak tahu betapa takutnya aku dengan kaklong bila nampak benda tu.Then dia isikan benda tu dalam plastik.Boleh pulak memain nak acu2 kat aku.Menjerit la apa lagi.Takkan gembira pulak!Tapi pape pun terima kasih banyak pakcik2 bomba sebab datang menyelamatkan saya seisi rumah.Jasamu ku kenang.Hihi!Dua kali kot datang rumah aku dalam satu malam so once again, Thanks you so much!

Alhamdulillah lega.Harap2 pasni tak jadi cam ni lagi.Semoga Allah melindungi kita semua.Amin...

yours truly,
dyawithluv

4 comments:

Tukang Karut on September 8, 2011 at 6:34 PM said...

aku fobia dengan ular... geli!

Izzati Redzuan on September 9, 2011 at 9:20 AM said...

mula2 tgk tjuk entry ingtkn ade org dtg beraya...alih2 ular yg dtg brye...ptut la tjuknya x diundang...hehehe

raudzah aledruce on September 12, 2011 at 7:30 PM said...

erk ! giler kentang!!!!! alhamdulillah xdok npe2. is it some part of the 'stupid' thing? haha

Hidayah Deiya Aledruce on September 12, 2011 at 8:48 PM said...

tukang karut:same la!seram kot!
jeton:hihi tu la psl ton..xde pun jemput die dtg..nk jg die beraye..adeh..
raudah:tau xpe wei!alhamdulillah nothing serious tp debo giler ak..i don't no and i hope not.

Post a Comment

 

Secrets of Life Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez